zobacz archiwum: wszystkie, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005

AKTUALNOŚCI Z ŻYCIA DPS

data: 01/07/11

Arbuzowy Zawrót Głowy

Jest już lato i wiele owoców jest w granicach naszych możliwości finansowych. Najtańsze są arbuzy, banany i z nich chcemy wam pokazać jak zrobić pyszny niebanalny deser dla gości lub dla siebie :)

Do deseru potrzebne nam będą: arbuz, cukier, banany, rodzynki, śmietanka 30%, maliny, konfitura z truskawek, odrobina szampana lub białego wina (ale bez tego też będzie pyszne).

Tak naprawdę dobór składników jest sprawą indywidualną.

Wszystkie owoce najpierw umyjmy.

Zaczynamy od obrania bananów i pokrojenia na cztery części.

Potem wydrążamy małą łyżeczką kawałki arbuza (możemy też pokroić w kostkę).

I zalewamy je szampanem ( lub winem ).

Teraz ubijamy bitą śmietanę i wkładamy do lodówki. Nam się zważyła więc użyliśmy zwykłej śmietany z cukrem.

Teraz smażymy banany na masełku i podlewamy je wodą z arbuza zmieszaną z szampanem (jeśli nie używamy alkoholu, to podlejmy banany wodą z arbuza).

Gdy banany są już złociste, to możemy przystąpić do układania deseru w salaterkach. Najpierw położymy gorącego banana, potem skąpanego w szampanie arbuza, bitą śmietanę, maliny, rodzynki, odrobinę konfitur.

I zajadamy ! Smacznego!