zobacz archiwum: wszystkie, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005

AKTUALNOŚCI Z ŻYCIA DPS

data: 15/03/12

Kruche Ciasto

Jak jest okazja to musi być i ciasto. Pani domu dziś przygotowała szarlotkę na kruchym spodzie dla swoich przyszywanych wnuków, bo dla wnuków zawsze warto coś fajnego zrobić.. Przepis jest łatwy niedrogi i zawsze wychodzi.

Składniki do przygotowanie jabłek:

  • - 1 kg. jabłek
  • - 1/2 szklanki cukru
  • - troszkę cynamonu

Jabłka kroimy na drobne kawałki i smażymy. Dodajemy cukier i cynamon, gdy jabłuszka już będą usmażone.

Przygotowanie piany:

  • - białka z 4-ech jajek
  • - 2 łyżki cukru
  • - 1 opakowanie budyniu

Do suchego naczynia wlewamy białka i miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy piana będzie sztywna nie przestając miksować dodajemy 2 łyżki cukru i budyń w proszku. Gdy składniki się połączą układamy pianę na jabłkach.

Składniki na ciasto:

  • - 2,5 szklanki mąki
  • - niepełna szklanka cukru pudru (albo cukru)
  • - 4 żółtka
  • - 1 kostka tłuszczu (margaryna lub masło)
  • - 1 łyżka smalcu LUB oleju
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gdy już wszystko mamy przystępujemy do dzieła:
Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto i rozwałkowujemy. Przełożone ciasto do foremki wyłożonej pergaminem i nakłuwamy. Foremkę wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 15 – 20 min. Potem wyciągamy podpieczone ciasto i układamy kolejno przygotowane jabłka i ubitą pianę. Całość ponownie wkładamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Następnie zajadamy najlepiej na ciepło. Wnuki będą zachwycone. My też.