zobacz archiwum: wszystkie, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005

AKTUALNOŚCI Z ŻYCIA DPS

data: 14/05/06

Rurki z kremem

/porcja na 4 osoby/

Ciasto:
1 kg mąki pszennej
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
25 dag margaryny
Białko /do posmarowania rurek/
Gruby cukier kryształ /do posypania rurek/

Krem:
1 l mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
25 dag masła /lub margaryny/
Cukier waniliowy
15 dag cukru kryształu

Wykonanie:
     Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Gotowe ciasto wałkować cienko, kroić na paski i nawijać na rurki. Posmarować białkiem, posypać cukrem kryształem. Piec w nagrzanym piekarniku /180 stopni/ na złoty kolor. Gorące sciągnąć z rurek i pozostawić do wystygnięcia.
     Z mleka, mąki, żółtek, cukru ugotować gęsty budyń, wystudzić często mieszając, aby nie powstał "kożuch". Następnie utrzeć tłuszcz na jednolitą masę, dodawać po trochu wystudzony budyń, cały czas ucierając. Gotową masę włożyć do rurek. A oto i efekt naszej pracy. Smacznego!