zobacz archiwum: wszystkie, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005

AKTUALNOŚCI Z ŻYCIA DPS

data: 20/05/09

Kruche z Rabarbarem

Dzisiaj bardzo proste, łatwe w przygotowaniu i szybkie w wykonaniu kruche ciasto z rabarbarem. Pomijając wyżej wymienione zalety ma ono jeszcze jedną, kluczową z punktu widzenia smakosza - jest pyszne! No to jedziemy!

Składniki:

2 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru (niepełna)
4 zółtka
1 kostka tłuszczu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg rabarbaru
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki cukru
6 łyżek cukru
1 szczypta soli
4 białka jajek

Mąkę łączymy z cukrem pudrem, żółtkami, tłuszczem i proszkiem do pieczenia. Ponieważ to ciasto kruche to całość "siekamy", aż do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie wkładamy do brytwanki, cienką warstwą. Teraz obieramy rabarbar i kroimy drobno, nie może być zbyt gruby, bo się dobrze nie upiecze i będzie łykowaty. Przyprawiamy go 3 łyżkami bułki tartej i 3 łyżkami cukru. Teraz uzyskaną masę wykładamy na ciasto, równomiernie rozkładając na jego powierzchni. I dalej ubijamy pianę z 4 białek (my użyliśmy miksera, ale można też ręcznie) dodajac szczyptę soli i 6 łyżek cukru, tak aby uzyskać sztywną konsystencję. Na rabarbar wykładamy dopiero co ubitą pianę i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ostatni etap to pieczenie ciasta, co powinno zając w zależności od typu pieca, ok 50 minut. Pozostało niecierpliwie poczekać na ostygnięcie ciasta i... Smacznego! :-)