Nasza codzienność
ABC Zaradnej Pani Domu i... kruche ciasto ze śliwkami
Czasem dobrze jest wyświadczyć przysługę komuś, bo zawsze można jakoś na tym skorzystać ;) I tak właśnie do Pani Domu przyszedł pomysł na kruche ciasto ze śliwkami. Jedna pani poprosiła nas o zrobienie dla niej jednej brytwanki, a wyszły nam ze składników aż dwie! :) dzięki czemu my również mogliśmy skosztować naszego wyrobu!
Króche ciasto nie należy do łatwych ale warto spróbować. Oto przepis:
Ciasto:
2 szklanki mąki (poznańskiej na przykład)
2/3 szklanki maki ziemniaczanej
3 żółtka (białek nie wylewamy przydadzą się na pianę)
1 kostaka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Śliwki:
60 dkg śliwek
cynamon
cukier
Piana:
białka z trzech jajek
1/2 szklanki cukru
budyń
Ciasto robimy tak:
Do jednej miski wkładamy w odpowiednich proporcjach : mąkę, żółtka, margarynę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko mieszmy, aż ciasto się zawiąże i będzie odchodzić nam od ręki.
Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.
Po wyjęciu z lodówkli odkrawamy garstkę ciasta, która będzie nam słóżyć za kruszonkę i wkładamy ją na powrót do lodówki. Resztę ciasta wałkujemy i układamy w brytwance wyłożonej folią (błyszczącą stroną do góry). Brytwankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto i układamy na nim w kolejności: przygotowane śliwki, pianę i kruszonkę (trzemy na tarce nad ciastem skrawek ciasta, które czekało na ten moment w lodówce). Całość wkładamy na 35 min do piekarnika.
Po wyjęciu ciasta chwilkę poczekaj, a potem zajadaj w ilościach dowolnych.
W życiu należy nam się trochę przyjemności!
Przygotowanie śliwek:
Śliwki myjemy i kroimy na ćwiartki wyciągając pestki. Mieszamy je z cukrem i cynamonem (cukru i cynamonu dodajemy w zależności od upodobania).
Piana:
Pianę przygotowujemy gdy wyciągniemy ciasto po 15 min z piekarnika.
Upijamy białka na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie niewyłączając miksera dodajemy cukier i budyń. Miksujemy jeszcze chwilkę i układamy na śliwkach.