Nasza codzienność
Arbuzowy Zawrót Głowy
Jest już lato i wiele owoców jest w granicach naszych możliwości finansowych. Najtańsze są arbuzy, banany i z nich chcemy wam pokazać jak zrobić pyszny niebanalny deser dla gości lub dla siebie :)
Do deseru potrzebne nam będą: arbuz, cukier, banany, rodzynki, śmietanka 30%, maliny, konfitura z truskawek, odrobina szampana lub białego wina (ale bez tego też będzie pyszne).
Tak naprawdę dobór składników jest sprawą indywidualną.
Wszystkie owoce najpierw umyjmy.
Zaczynamy od obrania bananów i pokrojenia na cztery części.
Potem wydrążamy małą łyżeczką kawałki arbuza (możemy też pokroić w kostkę).
I zalewamy je szampanem ( lub winem ).
Teraz ubijamy bitą śmietanę i wkładamy do lodówki. Nam się zważyła więc użyliśmy zwykłej śmietany z cukrem.
Teraz smażymy banany na masełku i podlewamy je wodą z arbuza zmieszaną z szampanem (jeśli nie używamy alkoholu, to podlejmy banany wodą z arbuza).
Gdy banany są już złociste, to możemy przystąpić do układania deseru w salaterkach. Najpierw położymy gorącego banana, potem skąpanego w szampanie arbuza, bitą śmietanę, maliny, rodzynki, odrobinę konfitur.
I zajadamy ! Smacznego!