Nasza codzienność
Ciasto Jabłkowe
22 grudnia 2005
Składniki:
1kg jabłek szarej renety, 2,5 szkl. mąki, 1 niepełna szkl. cukru pudru, 4 żółtka, 1 kostka tłuszczu (masło lub margaryna), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju, 6 łyżek cukru.
Mąkę, tłuszcz, żółtka 2 jajek, cukier, proszek do pieczenia połączyć, posiejkać nożem i zagnieść ciasto kruche. Ciasto włożyc do lodówki na 1 godzinę. jabłka obrac, pokroić i dusić na ogniu. Ciasto włożyć do foremki i piec ok. 20 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Ubić pianę z 4 białek i 6 łyżek cukru na sztywno. Pianę wyłozyć na jabłka i piec w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i zjeść z apetytem! A o to efekt naszej pracy: