Nasza codzienność
Jabłecznik Francuski
Dziś w menu jabłecznik francuski:
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 80 g margaryny
- 1 jajko
- 100 g letniego mleka
obłożenie:
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 1 zapach cytrynowy
- 50 g cukru
- 4 łyżki mleka
- 600 g kwaskowych jabłek
polewa:
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
Jak przyrządzić?
Składniki na ciasto dobrze zagnieść, wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce. Ser utrzeć z cukrem, mlekiem i zapachem cytrynowym. Jabłka obrać, wykroić gniazda, podzielić na cząstki. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem, o śr. 26 cm, formując 2 cm brzeg. Na cieście rozsmarować ser i ułożyć jabłka. Piec 20 min. w 200 stopniach. Składniki polewy wymieszać, polać upieczone ciasto. Piec ponownie w 200 stopniach. A na koniec dostajemy taki oto smakołyk: Smacznego!