Nasza codzienność
Kruche Ciasto
Jak jest okazja to musi być i ciasto. Pani domu dziś przygotowała szarlotkę na kruchym spodzie dla swoich przyszywanych wnuków, bo dla wnuków zawsze warto coś fajnego zrobić.. Przepis jest łatwy niedrogi i zawsze wychodzi.
Składniki do przygotowanie jabłek:
- - 1 kg. jabłek
- - 1/2 szklanki cukru
- - troszkę cynamonu
Jabłka kroimy na drobne kawałki i smażymy. Dodajemy cukier i cynamon, gdy jabłuszka już będą usmażone.
Przygotowanie piany:
- - białka z 4-ech jajek
- - 2 łyżki cukru
- - 1 opakowanie budyniu
Do suchego naczynia wlewamy białka i miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy piana będzie sztywna nie przestając miksować dodajemy 2 łyżki cukru i budyń w proszku. Gdy składniki się połączą układamy pianę na jabłkach.
Składniki na ciasto:
- - 2,5 szklanki mąki
- - niepełna szklanka cukru pudru (albo cukru)
- - 4 żółtka
- - 1 kostka tłuszczu (margaryna lub masło)
- - 1 łyżka smalcu LUB oleju
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Gdy już wszystko mamy przystępujemy do dzieła:
Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto i rozwałkowujemy. Przełożone ciasto do foremki wyłożonej pergaminem i nakłuwamy. Foremkę wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 15 – 20 min. Potem wyciągamy podpieczone ciasto i układamy kolejno przygotowane jabłka i ubitą pianę. Całość ponownie wkładamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Następnie zajadamy najlepiej na ciepło. Wnuki będą zachwycone. My też.