Nasza codzienność
Kurczak z ananasem
Przyszła wiosna. Grzejące słoneczko trochę rozleniwia, więc i prezentowana potrawa jest dość prosta.
Składniki:
Porcja dla 4-6 osób
600-800 g piersi z kurczaka
puszka ananasów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
buteleczka słodkiego sosu chili
sól
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, lekko solimy i podsmażamy. Otwieramy puszkę ananasa, którego również kroimy w kostkę. Do zalewy z puszki dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Do podsmażonego kurczaka dodajemy ananasa i smażymy 2 min. Następnie dodajemy 2/3 buteleczki słodkiego sosu chili /jeżeli ktoś woli bardziej intensywny smak może dodać całą butelkę/. Razem podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Dodajemy zalewę ananasów wymieszaną z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając gotujemy do 2 minut aż zgęstnieje. Potrawę należy podawać z ryżem.
Jeżeli ktoś lubi bardziej ostre smaki to może zamiast słodkiego sosu chili dodać ostry. Jest on dostępny w mniejszych buteleczkach niż słodki sos, więc można dodać całą. Ale uprzedzam jest to piekielnie ostra potrawa. Smacznego!