Nasza codzienność
Naleśniki
Ciasto:
20 dag mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 jajko
Sól i cukier - do smaku
Nadzienie:
10 dag sera białego
1 łyżka gęstej śmietany
Cukier - do smaku
Rodzynki
Polewa czekoladowa:
1 szklanki gęstej śmietany
2 łyżki kakao
Cukier do smaku
No to robimy:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć na jednolitą masę i usmażyć cienkie naleśniki (nie jest to trudne, tylko trzeba podczas smażenia uważać, by nie przypalić ciasta i przewracać naleśniki na patelni). Ser, śmietanę, rodzynki, cukier dokładnie wymieszać i posmarować tak utworzoną masą naleśniki a następnie złożyć w kopertę. Śmietanę i kakao dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek, polać nią gotowe naleśniki.
Naleśniki możemy także udekorować bitą śmietaną i owocami (brzoskwiniami i ananasami) i właśnie tę wersję przedstawia zdjęcie (bez kakao). Smacznego!