Nasza codzienność
Rurki z kremem
/porcja na 4 osoby/
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
25 dag margaryny
Białko /do posmarowania rurek/
Gruby cukier kryształ /do posypania rurek/
Krem:
1 l mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
25 dag masła /lub margaryny/
Cukier waniliowy
15 dag cukru kryształu
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Gotowe ciasto wałkować cienko, kroić na paski i nawijać na rurki. Posmarować białkiem, posypać cukrem kryształem. Piec w nagrzanym piekarniku /180 stopni/ na złoty kolor. Gorące sciągnąć z rurek i pozostawić do wystygnięcia.
Z mleka, mąki, żółtek, cukru ugotować gęsty budyń, wystudzić często mieszając, aby nie powstał "kożuch". Następnie utrzeć tłuszcz na jednolitą masę, dodawać po trochu wystudzony budyń, cały czas ucierając. Gotową masę włożyć do rurek. A oto i efekt naszej pracy. Smacznego!