Nasza codzienność
Ryba Panga duszona w jarzynach
Dzisiaj potrawa w/g przepisu i wykonania (co można zobaczyć na zdjęciach) dyrektora naszego Domu w ramach Kącika Kulinarnego, który odbywa sie co poniedziałek. Oddajemy głos panu dyrektorowi.
Porcja dla 4-6 osób
Składniki:
Filety pangi – 700–800 g
2 pory
1 (najlepiej) młoda cukinia ok. 350 g
1/3 butelki białego półwytrawnego wina
zioła prowansalskie
sól, pieprz, olej
rodzynki do przybrania
To mało pracochłonna potrawa, którą może przygotować nawet niedoświadczony kucharz i właściwie nie ma możliwości jej zepsucia. Najpierw przygotowujemy rybę. Należy ją posolić i popieprzyć do smaku, można też posypać vegetą. Tak przygotowaną rybę należy odstawić na co najmniej 2 godziny. Następnie przygotowujemy jarzyny. Kroimy pory - idealne będą ćwierćtalarki. Na podobnej wielkości cząstki kroimy cukinię. Następnie rozgrzewamy olej na głębokiej patelni i wrzucamy pory. Gdy się trochę zeszklą i zmiękną dodajemy pokrojoną cukinię, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zioła prowansalskie (lubię mocno przyprawione więc na podane ilości dodaję około 1/3 torebki) następnie podlewamy to ok. 1 butelki białego półwytrawnego wina (ważne jest by było półwytrawne, bo z wytrawnym potrawa mogłaby być zbyt kwaśna). Gdy wyparuje wino i jarzyny trochę zmiękną wlewamy pozostałą część wina, mieszamy, chwilę czekamy, aż część wina jeszcze odparuje. Następnie na jarzyny kładziemy rybę, a na każdej rybie kilka rodzynek dla dekoracji. Zmniejszamy ogień. Częściowo przykrywamy patelnię i dusimy około 15 minut. Podawać można z ryżem. Interesującą odmianą ryżu mógłby być ryż wymieszany z podsmażonymi pieczarkami. Smacznego!