Nasza codzienność
Tort Malakoff
Składniki:
25 dag podłużnych biszkoptów, Poncz (pół szklanki białego wina, 50 ml rumu, 1-2 łyżeczki cukru), 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego lub malinowego, 1,5 szklanki mleka, torebka budyniu waniliowego, 4 łyżki cukru, 25 dag masła, 3 łyżki cukru pudru, 10 dag uprażonych płatków migdałowych, Do dekoracji: bita śmietana, kilkanaście drobnych herbatników w czekoladzie.
Na początku gotujemy budyń z mlekiem i cukrem, studzimy. Bierzemy się za masło, które ucieramy z cukrem pudrem na puch i nadal ucierając dodajemy po łyżce zimnego już budyniu. Teraz robimy poncz - mieszając jego składniki. Wykładamy tortownicę o średnicy ok. 26 cm warstwą biszkoptów i nasączamy połową ponczu. Podgrzewamy dżem, jego połowę należy położyć małymi kleksami na biszkoptach, i posmarować grubo częścią kremu, posypać 1/3 płatków. Układamy następnie drugą warstwę i wkładamy do lodówki. Gdy krem stwardnieje, zdejmujemy obręcz tortownicy smarujemy boki ciasta resztą kremu i obsypujemy częścią płatków. Wierzch należy posypać pozostałymi i udekorować rozetkami bitej śmietany i herbatnikami. Biszkopty można też przekładać kremem utartym z masła, jaj ubitych na parze i mocnego naparu kawy. Ale my zrobiliśmy wersję "podstawową" i taką widać na zdjęciach.
Smacznego!