Nasza codzienność
Wariacja na temat brzoskwini
26 maja 2011
Potrzebne nam (przepis na 30 drobnych porcji):
- 3 rogaliki słodkie lub chałka (bo tyle ile kawałków tyle porcji),
- 2 puszki brzoskwiń
- ½ szklanki szampana
- Mleko
- Rodzynki (dla dekoracji)
- Kremówki 30% - 8 szt.
- Cukier – 2 łyżeczki na kremówkę, czyli 16
Bierzemy się do dzieła, a poszczególne etapy pracy obrazują zdjęcia dzielnie pomagających p. Zbigniewa oraz p. Władzi.
- Pokrój rogaliki (chałkę) na ok. 2 cm kawałki.
- Zamocz kawałki rogalików w mleku tak, by były wilgotne, acz nie rozmokły
- Pokrój brzoskwinie na połówki (o ile już takimiż nie są) i podsmaż je na patelni bez masła, a następnie wlej szampana (jak nie masz to nie wlewaj).
- W „międzyczasie” ubij śmietanę na sztywno i włóż ją do lodówki, niech pomarznie.
- Przygotuj miseczki (zakładamy, że masz).
- Kawałki rogalików podsmażaj na patelni na złoty kolor, gdy się zarumienią na złoty kolor, śmiało wyciągaj!
- Do miseczek włóż: śmietankę, kawałek brzoskwini i grzaneczkę z rogalika i posyp rodzynkami dla towarzystwa.
- Możesz już jeść – smacznego! :)